Mežnarić vinarija

Ljubiteljima vina prezime Mežnarić moglo bi zazvučati novo, no u obitelji Mežnarić postoji duga tradicija proizvodnje vina. Područje Varaždinskih toplica (jalžabetska vinska cesta) možda i ne spada u najglasovitije hrvatske vinske regije, no ipak, u posljednjih nekoliko godina iz ove nam vinarije ne prestaju stizati ugodna iznenađenja koja iznova i iznova ruše ustaljena mišljenja o vinogorjima Hrvatskog zagorja.

Konstantan i uporan rast kvalitete koji je plod dugotrajnog ulaganja u znanje i prikladne, moderne tehnologije proizvodnje, ovim bi vinima morao osigurati put do srca svakog istinskog ljubitelja vina. Asortiman vinarije Mežnarić karakterističan je za regiju iz koje dolazi; sauvignon bijeli, pinot crni, silvanac zeleni, chardonnay, muškat žuti… s godišnjom proizvodnjom od oko 25 000 butelja.

meznaric_vizitka

Hrvoje Mežnarić je jedan od rijetkih vinara kojeg možete neprestano slušati dok priča o procesu stvaranja vina. Ako ima istine u onome da su vina često nalik vinaru, njegov duh, znatiželja i energičnost jednako su zaslužni kao i sorta i zemlja za vina kakva danas imamo. Mogla bi vas prevariti šaljivost, zaigranost i lakoća kojom se Hrvoje posvećuje vinima, ali iza toga stoje ozbiljnost, znanje i razuman, realan pristup koji pokazuje koliko je ovom vinaru stalo do njegovih vina.

Čistoća ekspresije ovih sorti rijetko će koga ostaviti ravnodušnim. U vinima se gotovo može osjetiti vinareva posvećenost, njegovo razumijevanje vina i sorti, kao i ljubav i znanje. Uz savjete enologa Lea Gracina, po mišljenju mnogih koji su kušali vina, ona kvalitetom daleko nadmašuju pristupačnu cijenu po kojoj ih se može nabaviti. Vrlo su skladnih i elegantnih aroma, harmonična su i dobro strukturirana u ustima, ističu osobine i kvalitete pojedine sorte i, najvažnije, ona su svojim karakterom ozbiljan udarac vinskoj konfekciji i masovnoj proizvodnji. Još jedan detalj pokazuje odvažnost i odmak od standarda na koji smo navikli, a odnosi se na etikete koje svojim konceptom i dizajnom plijene pažnju i vrlo brzo ostvaruju kontakt s istinskim vinoljupcima. Autor izvrsnog vizualnog identiteta, etiketa i kutija Mežnarić je zagrebačka agencija bekoncept.hr čijem se kreativnom timu ovoga puta pridružio i poznati ilustrator Vedran Klemens, što je garancija da ćete vina Mežnarić, gdje god ih ugledali, teško zamijeniti za išta drugo. Uz ‘Golijate’ suvremene masovne proizvodnje ovakvi su nam ‘Davidi’ sve omiljeniji.

meznaric_kutija_site_b_o